От 1 октомври към България потичат първите количества азерски газ

Novini.bg
share

На 1-ви октомври трябва да потече търговско количество газ по тръбата на интерконектора с Гърция. Това заяви пред медии служебният министър на енергетиката Росен Христов след срещата на президента Румен Радев със собственика и ръководството на строителната фирма, изграждаща междусистемната газова връзка с Гърция - "Авакс", и възложителя на строежа – фирмата ICGB, предаде репортер на Novini.bg

Той посочи, че е получил уверение от строителите, че проектът ще бъде завършен навреме и ще бъде пуснат в експлоатация навреме.

Строителите на интерконектора с Гърция пред Радев: На финала сме

Мен единствено ме притесни, че не можаха да ни представят детайлен график, който изисках за всички дейности. В крайна сметка се разбрахме, че в сряда ще направим нова среща на място, на обекта, където ще ни бъде предоставен графикът, допълни министър Христов.

Енергийният министър сподели още, че се водят преговори с няколко компании за доставка на газ за месеците октомври, ноември и декември, като ще се търсят най-евтините доставчици на газ.

КЕВР реши: 60% по-скъп газ за август

Бъдете сигурни, че въпросът ще бъде решен. Ние като цяло нямаме проблем с количествата, а най-вече с цената, уточни той.

На въпрос дали има вариант отново да получаваме газ от "Газпром", Христов отговори, че това зависи дали нуждите ни ще бъдат покрити от другите доставчици.

,,Ако строителят работи наистина с интензивни темпове – този срок – до началото на  септември за завършване на строителните дейности, както твърди компанията "Авакс", най-вероятно този срок може да е нормален'', разясни от своя страна и министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков.

Шишков: Строителството на газовата връзка Гърция-България ще бъде проверявано всеки ден

В момента интензивно се работи между ДНСК и надзора и се окомплектова документацията, за да изчистим въпроса с етапите, за да може да го въведем в експлоатация. Към днешна дата част от проблемните точки са започнали да се изчистват, уточни още той.

Водещи новини

Още новини