Скандал! Фандъкова разтървава общинари от БСП и ГЕРБ (видео)

share

Скандал между общински съветници от БСП и ГЕРБ се разрази днес в Столичния общински съвет, предаде репортер на Novini.bg. Поводът бе изнесената вчера от левицата информация за фрапиращи нарушения в Дома за деца, лишени от родителска грижа в кв. "Надежда" - "Асен Златарев".

Общинската съветнички от ГЕРБ Анета Георгиева и зам.-кметът Албена Атанасова се скараха люто с Калоян Паргов от БСП в коридорите, след което кметът Йорданка Фандъкова излезе да ги разтървава и заседанието беше прекъснато. Паргов заяви, че за децата не се полагат необходимите грижи, не се работи с тях. Албена Атанасова му скочи с обвиненията, че са изнесени лични данни на деца от дома. Калоян Паргов отговори, че са оповестени имената на децата, но не и ЕГН-тата им. Албена  Атанасова заяви ,че ще сезира прокуратурата за действията на Паргов. На пресконференция на градската организация на БСП вчера общинският съветник изнесе данни за  деца от дома "Асен Златаров" и техните здравословни данни. По  думите му в дома има случаи на ХИВ-позитивни, бременно момиче и  проституиращи деца.

На самото заседание кметът Фандъкова обяви, че три защитени жилища и 13 центрове за настаняване от семеен тип са в етап на строителството. По думите й общината е първата в страната, която е закрила със собствени средства и по своя воля дом за деца, лишени от родителски грижи, които са реинтегрирани в семействата си, в центрове за настаняване или в приемни семейства. Тя посочи, че проверката за нарушения в имунното състояние на децата, при която е установено, че има ХИВ-позитивен статус, е направена по инициатива на Министерството на здравеопазването в цялата страна. След откриването на детето с ХИВ-позитивен статус е сформирана работна група, която да се занимае с проблема. Кметът посочи, че 80 на сто от децата в дома "Асен Златаров" са със семейства. Децата, настанени там, "не са в затвор, имат възможност да излизат навън", допълни Фандъкова. По думите й част от децата бягат от дома. Решението на проблема е закриването на тези домове, а когато реинтеграция в семейната среда не е възможна, децата трябва да се настаняват в защитени жилища за живот, близък до семейната среда.

След отговора на кмета по питането на Калоян Паргов заместник-кметът Албена Атанасова заяви, че може би зад питането на съветника се крие неудовлетвореността му от това, че предложеният от него човек за директор на дома не е бил назначен. Паргов репликира Атанасова, че е предложил човек с квалификация и опит, защото за изминалите години са сменени петима директори, които нямат квалификация.

Водещи новини

Още новини