Фандъкова: Няма да се спира топлата вода в София

Булфото
share

Абсурд е столичани да останат без топла вода. Точно затова вчера събрах директорите на "Булгаргаз" и "Топлофикация-София", защото не мога да допусна, когато "Булгаргаз" има да събира задължения, да се извиват ръцете на "Топлофикация", а по този начин и на гражданите.

Това каза в сутрешния блок на БНТ столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Факт е, че "Топлофикация" покрива старите си задължения, както и текущите, макар че не отричам, че има огромни дългове. Но също така не може най-големият потребител на "Булгаргаз", какъвто е "Топлофикация-София", да плаща същата цена, каквато и останалите клиенти на газовата компания, добави тя. До 10 юли на "Булгаргаз" ще бъдат преведени около 30 млн. лв. Това успокои г-н Гогов (директора на "Булгаргаз" Димитър Гогов). Резултатът от разговора е това - няма да има спиране на топлата вода в София, посочи кметът на София.

По думите на столичния кмет, "Софийска вода" също се опитва да извива ръцете на общината и на гражданите. Не може всяка компания, която предоставя обществени услуги, когато поиска, да излезе и да поиска увеличение на цените. Излиза "Булгаргаз" - натиска софиянци, излиза "Софийска вода" - натиска софиянци. Няма да стане. Това нещо няма да се получи и по-добре да не правят такива опити, категорична бе Фандъкова.

Тя заяви, че конкурси за директори на общински дружества се правят, за да се подберат възможно най-добрите кандидати. По думите на столичния кмет тази мярка има ефект и общинските фирми са увеличили печалбите си.

Йорданка Фандъкова каза, че общината прави всичко възможно по проблема с бездомните кучета. Тя добави, че са предприети мерки, които обаче, за съжаление, дават ефект след години. Направила съм всичко възможно да се съкратят процедурите за изграждане на нови приюти и да се промени наредбата. Промяната в наредбата вече е факт и нещата ще се случват, наесен ще има нов приют. Това е правилният път, това е начинът, по който се решава този проблем навсякъде по света, ще го решим и тук, посочи столичният кмет. Фандъкова за пореден път призова проблемът да не се политизира. Тя каза, че директорът на "Екоравнопвесие" се справя със задълженията си и е започнал реформи в дружеството, които според нея ще имат ефект.

Фандъкова каза, че в дома "Асен Златарев" са установени две серопозитивни деца. По думите на кмета е било взето решение те да бъдат настанени в здравно заведение, децата обаче избягали от дома и директорът ги предал на полицията. Домът "Асен Златарев" ще бъдат закрит до две години и децата ще бъдат настанени в новоизграждащи се жилища от защитен тип, съобщи още кметът на София.

Водещи новини

Още новини