Паркинги - менте рекетират курортисти

share

Нелегални места за паркиране извън курортите дебнат туристите по Южното Черноморие.

Обикновено те са разположени върху частни земеделски земи в близост до неохраняеми ивици. Всеки, който иска да премине през имота на тарикатите, трябва да си плати. Подобни паркинги - менте има край Китен и край Синеморец, пише "Стандарт".  Предприемачите не са хвърлили дори чакъл върху набедената за паркинг нива, но са сложили бариери и искат такса вход от всяка кола. До Китен те искат по левче на автомобил, но на "паркинга" край Синеморец таксата е 4 лева. Срещу платените суми не се издават никакви касови бонове нито билети.

Докато тарикатите рекетират курортисти, местните власти обявиха паркирането в курортите на община Царево за свободно и безплатно. Решението на местните власти е част от стратегията им да привлекат повече туристи през лятото. Най-южната точка по Българското Черноморие всъщност е единственото място, където няма да се иска такса паркинг. Във всички курорти без изключение, сред които са Лозенец, Варвара, Царево, Ахтопол, Синеморец и Резово, туристите ще могат да паркират без никакви пари. Местната администрация е категорична, че никъде в общината няма да има синя зона. Всички паркинги, които през минали години имаха символични такси от 1 лев, това лято са без пари. Общинарите обявиха, че няма да подписват никакви договори с частни фирми за отдаване на паркингите под наем или на концесия. "Няма никаква логика фирма, която не инвестира нищо, да събира пари от най-атрактивните места за паркиране", коментира зам.-кметът на община Царево Васил Каридков.

Във всички останали крайморски общини, както досега, ще функционират платени паркинги. Тарифите са средно по 2 лева на час.

Водещи новини

Още новини