С шествие и пъстро празнично хоро Търговище отбеляза светлия празник 24 май

БТА
share

С празнично шествие в Търговище започнаха проявите по случай 24 май - Ден на светите братя Кирил и Методий, българската азбука, просвета и култура и славянската книжовност. 

В шествието, което премина по централната градска улица до площад „Независимост“, се включиха областни и общински ръководители, представители на културни  и образователни институции. 

В поздрава си кметът на общината Дарин Димитров подчерта, че 24 май е празник, който винаги ни е обединявал и днес е по-актуален от всякога. Защото в дните на трудности и изпитания, в които живеем, е така необходимо да се обърнем към корените си, към родните език, писменост и култура, допълни той. 

24 май - Ден на българската азбука, просвета и култура

Димитров пожела на съгражданите си да съхранят енергията и дръзновението, с които поддържат и развиват родните традиции и култура. Нека свети силно искрата на просветлението в душите ни и нека пазим заветите на светите братя Кирил и Методий, призова кметът.

На площад „Свобода“ се изви цветно празнично хоро. Звучаха народни ритми, а хората на Търговище уловиха ритъма и заедно празнуваха светлия ден на духовността.

 В 18:30 ч. започва дефилето на зрелостниците от града. По червената пътека пред сградата на общината ще преминат абитуриенти от девет училища.

Водещи новини

Още новини