Борисов сключи сделка с екозащитниците (обновена)

share

В Министерски съвет се проведе среща на протестиращите срещу промените в Закона за горите с премиера Бойко Борисов.

Това съобщи на брифинг в Министерски съвет министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов, който присъства на срещата.

Повече от два часа са продължили разговорите, каза Найденов. Разговаряхме по всички спорни аспекти от поправката в Закона за горите, каза Найденов.

Обсъдили са четири точки, по три са постигнали споразумение – по отношение на разрешаването на сеч до 20 декара, без лесоустройствен план. Това беше аргумент на опозицията, с който ПГ на ГЕРБ се съобрази. Постигнато е споразумение и по отношение на корекциите на корита на реки – да не се засягат ценни видове. Приехме една техническа поправка – когато се извършва планова сеч в горски територии, тя да не надхвърля прираста на гората, каза още Найденов.

Стенограмата от срещата на природозащитниците с премиера Бойко Борисов, представители на инвеститорите, земеделския министър Мирослав Найденов, председателят на Комисията по земеделие и гори ще бъде качена на сайта на Министерски съвет. Това заяви на брифинг в Министерски съвет министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов, след среща на премиера Бойко Борисов и депутати с представители на протестиращите срещу промените в Закона за горите. „За всяко отсечено дърво – поне 5 нови посадени” – за това е уверил премиерът природозащитниците.

Министър Мирослав Найденов обясни, че по спорната точка за промяна на предназначението на горските терени, когато се строят спортни съоръжения, са искали с този режим да дадат възможност на потенциалните инвеститори.

Няма гаранция, че неплащането на таксата за промяна на предназначението ще намали цените на услугата. Гаранцията е, че текстовете ще доведат до повече съоръжения, а по-голямата конкуренция може да доведе до по-ниски цени. Това беше целта - каза Мирослав Найденов.
На срещата при пемиера Бойко Борисов е имало и представител и на „другата страна”, на потенциалните инвеститори.

Това е "лобизъм" в името на спорта и на здравето на нашите деца, но за да сме сигурни, правим тези разговори. Надявам се да проведем тези разговори конструктивно, каза Мирослав Найденов по повод предстоящите разговори в събота и неделя преди новата среща при премиера в понеделник в 10.00 часа. Председателят на парламентарната Комисия по земеделието и горите Десислава Танева потвърди, че разговорът е минал в коректна обстановка. Надявам се в понеделник да стигнем до пълен консенсус, за да няма социално напрежение, каза тя.

Премиерът Борисов е обещал с цел да гарантира обществения интерес да наложи временна забрана за обнародване на закона в Държавен вестник, докато бъдат изчистени спорните текстове.

Водещи новини

Още новини