Иво Христов: Премиерът избра несъстоятелен претекст, за да иска оставката на военния министър

Булфото (архив)
share

Премиерът избра несъстоятелен претекст, за да иска оставката на военния министър. Това коментира евродепутатът от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите Иво Христов, който е и бивш началник на кабинета на президента Румен Радев, на страницата си във Фейсбук.

По-рано днес министър-председателят Кирил Петков поиска оставката на министъра на отбраната ген. Стефан Янев с аргумента, че негов военен министър не може да използва "операция" вместо думата "война" по повод военните действия в Украйна и "няма право на собствена външна политика, особено по Фейсбук".

"Войната е твърде сериозно нещо, за да я оставим на харвардците", заявява Иво Христов в поста си, перифразирайки Клемансо.

Петков: Ще поискам оставката на Стефан Янев, не може да ползва думичката "операция" вместо "война"

Той отбелязва, че понятието "война" е табу в епохата на либералната политкоректност. "През 90-те САЩ въведоха евфемизмите "мироналагаща операция", "мироопазваща операция", "неутрализирани цели" (убити врагове), "съпътстващи жертви"(избити невинни граждани). Днес Русия говори за "военна операция". Във всички гореизброени случаи става дума за война, кръв, трупове, експлозии и руини", посочва евродепутатът.

"Грехът на генерала е, че има разбиране за суверенитет и мисъл за сигурността на България. Петков търси йесмен за поста", коментира Иво Христов. "Рисковете от решението му ще носим всички ние", отбелязва той. 

Водещи новини

Още новини