Създадоха 16 акта за 10 дни във връзка със забраните за тютюнопушене

share

Органите на държавния здравен контрол са издали 16 акта във връзка със забраните за тютюнопушене през първите 10 дни от влизането в сила на законовите изисквания.

7 229 проверки са извършили здравните инспектори от РЗИ в цялата страна за периода от 1.06. до 10.06. след влизането в сила на Закона за здравето относно въведените забрани за тютюнопушене на закрити и някои открити обществени места.

Проверените обекти в цялата страна са 6 870, съобщават от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.

Проверени са 1734 обекта за хранене и развлечение, 355 обществени и административни сгради, 206 спортни обекта, 199 хотели, мотели и стаи за настаняване, 5 социални домове, 825 детски и учебни заведения, 136 фризьорски и козметични салона, 5 оптики, 371 площадки за игра, 1812 лечебни и здравни заведения, 205 аптеки и дрогерии, 231 обекта за търговия, 371 хранителни обекта, 160 игрални и интернет зали, 30 читалища, 59 плувни басейна, 114 автогари и транспортни средства, 12 предприятия на промишлеността, 25 склада, 3 студентски общежития и 11 театъра и кина.

Съставени са 16 акта за следните нарушения: - тютюнопушене на работно място; - тютюнопушене в училище; - тютюнопушене в обект за хранене и развлечение;

При проверките здравните инспектори са издали 193 предписания за констатирани пропуски или неправилно интерпретиране на изискванията на закона, както и такива с превантивна цел,касаещи предотвратяване на тютюнопушенето. Предписания са издадени :
- На учебни заведения - по повод на родители, които пушат на детските площадки и ученици, пушещи на прилежащите към учебните заведения тротоари.
- На управители на фирми - за неиздадени заповеди за забрана на тютюнопушенето на територията на фирмата
- На управители на фирми за транспортни средства със специално предназначение за превоз на хора и др.
- На управители на фирми за помещения с обособени работни места, където се полага труд, както и в помещенията към тях със спомагателно и обслужващо предназначение - за премахване на обозначения по отменената Наредба, както и недопускане на тютюнопушене в остъклена тераса към заведение за хранене и развлечение.

Проверките за спазването на забраните за тютюнопушенето продължават.
 

Водещи новини

Още новини