Взривове, спукан газопровод и тежка катастрофа отлагат старта на АМ "Тракия"

Булфото
share

Взривът край Петолъчката окончателно издуха шансовете магистрала "Тракия" да бъде пусната преди разгара на лятото.

Първоначално аутобанът трябваше да бъде завършен на 1 юли. Наложи се обаче да бъде подменен износващият пласт асфалт на 15 километра от трасето между Нова Загора и Ямбол, положен не според изискванията на отсечката. В същото време трагичен инцидент отне живота и на техническия директор на компанията "Актор", която изгражда трасето, Полихронис Хапсалис. Според пътни експерти именно той бил основната движеща сила на проекта и смяната на ръководния гръцки екип ще е причина за по-бавно доизграждане в сравнение с плановете, пише "Стандарт".

Взривът край Петолъчката пък временно спря работата по трасето на "Тракия". Същия ден малко преди оглушителния гръм от избухналите складове строители на магистралата пробиха газопровод в района на ямболското село Кабиле. Причината била в багериста, който засегнал, без да иска, преносната тръба. Естествено инцидентът забави и изграждането на съответния участък от аутобана. Така черната хроника ще стане причина да се забави изграждането с няколко седмици. Според пътни експерти, за да се спазят всички критерии за качество по предвидените за пускане на 1 юли отсечки, ще могат да се движат автомобили най-рано на 20 юли. Още повече че след като бъде извършено реалното изграждане, е нужно трасето да бъде проверено от приемателна комисия на пътната агенция и впоследствие от държавна такава.

По принцип магистрален път се проверява за около месец, но заради стремежа да бъде пусната магистралата преди най-натоварения сезон откъм трафик по пътя София-Бургас приемателната комисия ще си свърши работата за 3-4 дни, обещаха преди време от пътната агенция.

Водещи новини

Още новини