Паника в Перник - ново земетресение от 3,8 по Рихтер

share

Земетресение със сила 3,8 по Рихтер беше усетено в 10.23 часа в столицата. Епицентърът на труса е на 30 км западно от София в района на Перник.

Жителите на Перник панически напуснаха сградите. Според Емил Ботев от Геофизичния институт при БАН силата на труса е 3,87 по Рихтер. Пред Дарик радио директорът на Националния институт по геофизика, геодезия и география към Българската академия на науките Николай Милошев заяви, че това е нормалната обстановка при затихване на едно по-силно земетресение, каквото беше това преди една седмица с магнитуд 5,8. "За съжаление на всички много ни се искаше подобен ход да не се случи, но това е от една страна, реалната ситуация, от друга страна - нормално, в рамките на това, което се очаква", каза Милошев.

Той направи аналогия със случващото се в Италия, като подчерта, че между земетресенията у нас и на Апенинския полуостров няма връзка. Директорът на Националния институт по геофизика припомни, че тази сутрин в Италия е регистриран силен вторичен трус с магнитуд от 5,8 по Рихтер, което показва, че огнището там е все още активно. Милошев обаче обясни, че първото земетресение в Италия с магнитуд 6 по Рихтер е било седмица преди това със сила 5,8 в Перник и все още затихва.

На 22 май в 3 часа след полунощ земетресение с магнитуд 5,8 по Рихтер бе регистрирано край Перник. Този трус е и най-силният с епицентър в страната за последните седемдесет години.

Водещи новини

Още новини