Проф. Кантарджиев разкри защо има бум на COVID: Ако не спазваме леките мерки, ще се наложат тежки

БНТ
share

7 от областите в България вече са в оранжевата зона по зараза с коронавируса. 146 на 100 000 са заболелите за 14 дни, заяви пред БНТ проф. д-р Тодор Кантарджиев, бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести и настоящ консултант по ваксинирането в Столичната община. Той очерта три причини за бума на вируса - слабата имунизация, лесното разпространяване на вируса и неспазването на мерките на закрито. 

"Индийският вариант заразява много по-лесно, а голямото количеството на вируса е в носа. Симптомите са кашлица и кихане, за да се разпространява лесно", каза още той.

Болници вече съобщават за пълни отделения и недостиг на персонал

Ако не спазваме леките мерки, ще се наложи после да спазваме тежките, категоричен бе проф. Кантарджиев. 

"Друга причина за ръста на вируса е слабата ваксинация. Имаме хубави ваксини, трябва да ги слагаме. Отпуска се душата като се ваксинира човек – носи едно успокоение", разкри експертът и допълни:

"При нас мерките са най-леки. Плана на здравното министерство трябва да се спазва. Обещаха, че ще ръководят по-добре кризата... чакаме".

"Сега 10 болни заразяват 13 души. Ако продължи така 2 седмици системата ще се натовари и ще се пълнят интензивните легла", заяви консултантът по ваксиниране в Столичната община.

"И понеже новият щам заразява горните дихателни пътища, нека при болки на гърлото да си останем вкъщи и да приемаме лимон със сода. Въпреки лятото, витамин Д трябва да се приема и сега", категоричен бе проф. д-р Тодор Кантарджиев. 

Водещи новини

Още новини