Защо не се имунизираме? Професор: Неваксинираните са причината за мутирането на вируса!

Getty Images/Guliver (архив)
share

1 791 061 са поставените дози у нас до момента. Не трябва да се спира, бяхме стигнали до 40 хиляди ваксинирани на ден, а сега покрай отпуските спаднахме до 3 000 на ден. Това заяви пред БНТ проф. Красимир Гигов, председател на Националния ваксинационен щаб.

"Припомням каква беше ситуацията преди месеци - финансова и икономическа криза, затворени магазини и ресторанти", каза още той. 

БНТ

"Въпрос и на психология е - когато имаше липса на ваксини, имаше опашки. Сега имаме четири вида ваксини, а малко страни могат да се похвалят с такъв избор", допълни проф. Гигов.

Лятото е перфектният момент за ваксинация, напомни председателят на Националния ваксинационен щаб.

Проф. Ивайло Търнев от "Александровска" болница допълни по темата, че здравните медиатори са с изключителна роля в имунизацията. 

Експерт: Хората с хронични заболявания бързо да се ваксинират срещу COVID

"Абсолютно здрави деца, над 12-годишна възраст, също могат да се ваксинират. Имунизираните деца пазят и себе си, и възрастните", коментира експертът. 

"Проба-грешка при ваксините никога не е имало. Една ваксина има в пъти по-малко странични реакции от преболедуването", заяви проф. Красимир Гигов и допълни:

"Ваксината е ангажимент за стабилността на държавата".

"Надявам се следващата вълна на коронавируса да не бъде толкова силна. Не трябва да се отпускаме, а сега, когато няма опасност, е време за ваксинация", съобщи още той.

"Ще бракуваме ваксините, когато им изтече срока. Престъпление е, че ще изхвърляме дози, а в някои страни няма никакви ваксини", сподели председателят на Националния ваксинационен щаб.

"Неваксинираните са причината за мутирането на вируса", завърши проф. Красимир Гигов. 

Водещи новини

Още новини