Николай Ненчев: По-добре българските летци да не летят

Булфото, архив
share

Пилотът не се е обадил на ръководител „полети“, нито е катапултирал. Това говори за възникнал изненадващо проблем. Това смята експертът по авиация Ангел Борисов, бивш главен инспектор по безопасността на полетите в "Гражданска въздухоплавателна администрация“. Според него инцидентът е станал в стремежа си пилотът да избегне водната струя. Борисов допуска, че е загубил ориентация за момент.

„Черната кутия ще каже имало ли е евентуално и нещо друго, което е възникнало в този момент след поразяването на целта. Той стреля, докладва и в момента на оттегляне е станало нещо“, каза пред БТВ експертът.

„По-добре българските летци да не летят. Тези момчета ще бъдат изложени на изключително голям риск“, това пък прикани Николай Ненчев, бивш военен министър.

Той е категоричен, че армията ни трябва да се откаже от старата руска техника.

„Трябва да търсим дългосрочно развитие“, заяви той.

Защо се стигна до инцидента с изтребителя МиГ-29?

Николай Ненчев призова за политическо решение. Напомни, че в НАТО пилотите имат около 180 часа на година летене. У нас пилотитите имат 30 часа нальот на година.

Според Николай Ненчев България трябва да поиска помощ от натовските съюзници за съвместна охрана на небето или да поиска предоставянето на изтребители до пристигането на първите Ф-16, които закупихме от САЩ.

Водещи новини

Още новини