Искат всички пенсии, отпуснати до края на 2020 г., да скочат с 5%

NOVINI.BG
share

Вицепремиерът и социален министър Гълъб Донев предложи на Надзорния съвет на НОИ всички пенсии, отпуснати до края на 2020 година да се осъвременят от първи юли с 5%. 

Търси се финансовият ресурс за удължаване с 2 месеца на мярката  60/40, която подкрепя запазването на работни места, информира БНР. 

Ето кога изплащат пенсиите и добавките от 50 лева към тях

По Швейцарското правило, което отчита половината от ръста на осигурителния доход и половината от инфлацията за миналата година пенсиите би трябвало от 1 юли да се осъвременят с 4,8 на сто, каза Гълъб Донев.

"Бюджетът е разчетен така, че това увеличение може да не бъде 4,8%, а 5% от 1 юли за всички отпуснати до 31 декември 2020 г. Нарастване със същия процент и на социалната пенсия за старост и свързаните с нея пенсии за нетрудови доходи", коментира той.

"Трябва да се намери допълнителен ресурс, така че да имаме един по-плавен преход. Говоря за всички сектори! Още малко глътка въздух, за да могат да се приспособят новите икономически реалности на пазара", заяви Донев относно това, че правителството търси възможности и преговаря с ЕК мярката 60/40 да продължи да действа още два месеца - юни и юли.

n

Водещи новини

Още новини