Започва ремонт и реставрация на Часовниковата кула на Дупница

wikipedia
share

Часовниковата кула, която е и символ на Дупница, ще бъде ремонтирана, обявиха от Общината.

Финансирането е по проект за малко над 106 хил. евро - "Устойчиво използване на културното наследство в Дупница и Крива паланка - Северна Македония".

Приключи ремонтът на Кадин мост на Струма при Невестино

Кулата е висока над 17 метра, построена е през 16-и век като бойна наблюдателница, а в края на 18-и век вече е часовникова. Механизмът, който е с 4 циферблата, е спрял през 1939 година и оттогава не действа, припомня БНР.

Последната реставрация на Кулата е правена през 1979 год. за 1300-годишнината на Българската държава. Дейностите, които се включват по проекта, са: реставрация и консервация на вътрешната и външната дървена конструкция и панели; укрепване на кулата, реставрация на каменните фасади, подобряване на района около кулата. Проектът обхваща реставрационни и консервационни строително-монтажни работи на самата часовникова кула и реновиране на прилежащото пространство.

Финансирането по проекта е осигурено още преди три години самата реставрация обаче при коронавирусната епидемията се забави. Максималният срок за изпълнение на ремонтните дейности е до 9 месеца, но не по-късно от 19.07.2022 г., уточняват от Общината.

Водещи новини

Още новини