С кулинарни изложения, обредни хлябове и алея на вкусовете в музея "Етър" празнуват Гергьовден

Булфото (архив)
share

С кулинарното изложение "Да се хванем за зеленко", организирано в партньорство с читалището "Искра-1954" в квартал "Лютаци, днес в 11,30 часа в етнографския музей на открито "Етър" край Габрово започват традиционните Гергьовденски празници.

Пролетният празник ще продължи с различни прояви до 9 май, съобщиха от музея.

Гергьовден е!

Тематичната изложба "Хлопки, чанове, звънци" ще бъде експонирана в изложбената зала, а в часовете от 11,00 до 16,00 всеки ден ще има демонстрации на открито, където ще бъдат показвани техники за украсяване на обредни хлябове, за биене на масло, за подсирване на сирене, за ръчно мелене на зърно, за украса на овчарски геги.

На 8 май по обед ще бъдат показани Гергьовденски обреди и обичаи, представени в музикално-танцови картини от габровския фолклорен ансамбъл "Сивек". На 8 и 9 май на Алеята на вкусовете ще има базар с дегустация на млечни и месни продукти, вина, ракии.

Водещи новини

Още новини