Автобусните шофьори във Варна масово работят извънредно

share

Инспекторите на „Автомобилна администрация" във Варна нерядко установяват нарушения на изискванията за работно време на водачи на автомобили за обществен превоз на пътници. Това съобщи за Дарик шефът на ДАИ-Варна Коста Панайотов.

Драстични нарушения обаче не са установени. Няма и отнети лицензи на фирми за превоз на пътници. Шофьорите биват хващани в нарушения при проверки на място в предприятията. Подобни нарушения се установяват и на пътя, посочи Панайотов.

Според Регламент № 561/2006 на Европейския парламент и Съвета на Европейския съюз, дневното време за управление не трябва да надхвърля 9 часа. Независимо от това времето за управление на ден може да бъде удължено до максимум 10 часа не повече от два пъти седмично. Освен това след период на управление от 4 часа и половина водачът ползва непрекъсната почивка по време на работа от поне 45 минути, освен ако не ползва почивка. Седмичното време на управление пък не трябва да надвишава 56 часа и не трябва да води до надвишаване на максималната продължителност на работната седмица.

Нарушенията биват засичани благодарение на задължителните тахографи, монтирани на арматурното табло. Устройствата записват информация за изминатото разстояние, скоростта и времето, в което водачът е шофирал или почивал. Водачите са длъжни да пазят и носят тахографските шайби за 28 дни назад, обясни шефът на ДАИ-Варна.

Моторните превозни средства за междуградски превоз с технически допустима максимална маса над 10 тона задължително трябва да са оборудвани и с устройства за ограничаване на скоростта. По този начин скоростта им се ограничава до 100 км/ч, колкото е ограничението за движение на автобуси по магистралите у нас.

48 фирми от Варненска област притежават вътрешен лиценз за превоз на пътници. 35 от превозвачите действат на територията на община Варна, става ясно от регистъра на „Автомобилна администрация". Данните в сайта на агенцията са към 11 май 2011 г.

Водещи новини

Още новини