Проф. Балтов с разкрития за "АстраЗенека" и ваксинацията в Пирогов

Булфото (архив)
share

През почивните дни в Пирогов с препарата на "АстраЗенека" са били имунизирани 1 950 пациенти. 4200 са общо ваксинираните и в предишен период. Успяхме да дадем възможност на много хора сами да дойдат и да направят информиран избор за ваксинацията. Това заяви на брифинг директорът на Пирогов проф. Асен Балтов. 

"Имунизирането ще се случва по същия ред, както и последните дни. Четирите фази няма да се спират. Ефектът от "зелените коридори" беше поразителен и те остават след 13 часа за желаещите за Оксфордската ваксина (АстраЗенека)", каза още той.

Ето къде можете да се ваксинирате срещу COVID-19 в София

"Докато има хора, ще ваксинираме. Обикновено имунизираме до 17:30 ч., но при необходимост времето може да бъде удължено. Хора няма да бъдат върнати”, коментира още той. 

Относно имунизацията с друг вид ваксини, проф. Батов заяви, че изборът зависи от доставките. "Всяка пратка ще бъде разпределяна на РЗИ-тата в страната", каза шефът на Пирогов. 

"През денонощието е имало обаждания за странични реакции от ваксината - общи неразположения и висока температура, нищо по-сериозно. По време на ваксинацията в пунктовете не е имало тежки алергични реакции", разкри проф. Асен Балтов.

Проф. Балтов: "Зелените коридори" ще останат и през седмицата, ако има ваксини

Ваксинираните не трябва да пият твърд алкохол над 50 гр. Задължително трябва да остане и носенето на маски. 

"Има данни, че след втората доза, имунизираните не са заразоносители", завърши директорът на Пирогов. 

Водещи новини

Още новини