Водач на експедиции за трагедията със Скатов: Набавиха пари от едни мечтатели

Dr. Atanas Skatov, facebook
share

Водачът на височинни експедиции Антон Стефанов коментира трагичния инцидент с алпиниста Атанас Скатов, който загина под връх К-2. Въпреки официалните документи за смъртта, спекулациите какво се е случило продължават. За това, че истината трудно може да се разбере говори и Стефанов.

Пред БТВ той отбеляза, че катерещите се са прекарали нощта в сурови условия и само в три палатки. Групата е била голяма на фона на възможността да се осигурят нормални условия за изкачване. Стефанов коментира, че измръзването е сериозно и трябва да имаш много добър алпийски опит, за да се справиш с предизвикателствата.

„Обезопасяването е било перфектно до 16 януари, когато се качиха групата шерпи. След това е имало вятър, пропуски по маршрута“, отбеляза още той.

Според Стефанов изкачването на шерпите до върха е изглеждало лесно, което е привлякло повече ентусиасти да се пробват с изкачването. Всъщност обаче не е така.

„Шерпите са климатизирани, имат невероятна зимна подготовка и го направиха да изглежда много лесно“, подчерта Стефанов, а от думите му стана ясно, че след 16 януари и времето се е влошило.

К-2 е най-смъртоносният връх, категоричен е той.

От изказването на Стефанов стана ясно, че въжетата може да се повредят от зимните условия.

Разкрития за закъсалите за пари шерпи взривиха мрежата след смъртта на Скатов

Зимните условия повреждат въжете. Въжето може да е здраво, но пък някой, който го е настъпал, да го повреди, уточни организаторът на експедиции и отново каза, че групата на Скатов е била над 20 човека.  

„Пропуските са, че решиха да набавят едни финанси от едни мечтатели. Не всички са били наясно къде отиват“, коментира още Стефанов.

И подчерта, че изкачванията до К-2 са станали комерсиални.

Водещи новини

Още новини