Община Търговище с призив да се ограничи използването на пиротехнически изделия

Pixabay
share

Община Търговище отправя призив към гражданите да ограничат използването на пиротехнически изделия по време на новогодишните празненства. През декември са зачестили сигналите и оплакванията, постъпили в Общината, за употреба на пиротехнически изделия на обществени места, информират от пресцентъра.

Последният е от 29 декември, когато в ранните часове на вечерта група младежи хвърля пиратки пред амфитеатралното пространство в обновения парк "Роден кът". Това се случва в присъствието на преминаващи граждани, включително на малки деца. Инцидентът е записан и от видеокамерите в парка.

Взривяването на пиратки, бомбички и изстрелването на фойерверки може да доведе до наранявания, както и до материални щети на частна или общинска собственост. По време на празненствата за посрещане на 2020 г. десетки кошчета в центъра на Търговище бяха взривени. Разходите за отстраняване на щетите бяха поети от всички нас, данъкоплатците, припомнят от администрацията.

В резултат на употребата на пиротехнически изделия страдат и децата, всички домашни любимци, птици, бездомни животни.

Припомняме, че съгласно общинската Наредба за опазване на обществения ред е забранено използването на пиротехнически изделия, включително на официални празници, спортни състезания, митинги и концерти на открито, без съответното разрешение. На нарушителите се налага глоба в размер от 500 лв. до 2500 лв. При повторно нарушение санкциите са от 3000 лв. до 8000 лв.

2020 г. бе година на изпитания, която ни върна към по-традиционното отбелязване на празниците в тесен семеен кръг. Затова, нека по-тихо, по-смирено и с надежда за по-добри дни посрещнем Новата 2021 г., апелират от кметството.

Внимавайте с пиратките! Травмите могат да бъдат ужасяващи

Водещи новини

Още новини