Лиляна Павлова: Единствени в Европа даваме толкова пари за саниране

share

Единствените сме в Европа, които даваме толкова голям процент безвъзмездно финансиране за саниране на жилищни блокове, каза в предаването „Неделя 150” на БНР министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Тя е категорична, че е дошло времето да се погрижим за домовете си, за блоковете си, за да изглеждат добре и за да плащаме по-малко.

„Първото е, че безвъзмездно, почти 70% финансираме от общите разходи. Ние нямаме ограничение, например в някои държави правят само за панелни сгради. Ние позволяваме за абсолютно всички сгради, проектирани до 1999 година. Второ, освен големия процент, 70% почти безплатно, ние нямаме никакъв лимит какви дейности ще бъдат направени. Няма таван на средствата, които даваме на едно домакинство – ако трябва 5000, ако трябва 10 000. И соларите плащаме, и котелните инсталации, ако трябва да се подменят”, категорична е тя.


По повод твърденията, че след десет години 2 млн. и 700 хил. българи ще трябва да излязат на палатки, защото ще се разпадат панелките, министър Павлова увери, че няма точна статистика, която да потвърждава това.

„Нека все пак да не плашим хората, защото не може да сме сигурни колко сгради са конструктивно неустойчиви”, каза министърът.

Тя апелира към всяка една етажна собственост да се снабди с технически паспорт, който показва устойчивостта на всяка сграда. Лиляна Павлова обясни, че регионалното министерство подарява такива паспорти на всяка сграда, дори тя да не попада в списъка на желаещите да бъдат санирани.

Водещи новини

Още новини