Бойко Борисов за новия участък на метрото: Днес мечтите са реалност (снимки+видео)

Булфото
share

Днес мечтите са реалност. Това каза премиерът Бойко Борисов, който заедно с председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой присъстваха на церемонията по откриването на новоизградения участък от софийското метро ж.к. "Младост І" – ж.к. "Младост ІІІ" – бул. "Цариградско шосе".

"Преди, когато имаше първите предизборни кампании, в мечтите на всички кандидати за кметове беше да има буферни паркинги, да има метро, което да свързва от единия до другия край София, да могат хората от провинцията да отидат, да си оставят колите и да отидат до центъра. Днес мечтите са реалност", заяви Борисов. Министър-председателят благодари на всички, които са се занимавали с този проект и пожела безаварийно да се ползва метрото.

По думите на председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой, 60 000 000 евро от Кохезионния фонд на Европейския съюз са усвоени по един мъдър и разумен начин.  "Метрото ще даде възможност на 32 000 души да стигат по-бързо до града и ще допринесе за по-чиста околна среда. Този проект ще направи жителите на тази чудесна столица на България още по-привързани към нея. Точно това трябва да е Европа – Европа на солидарността", добави той.

Кметът на столицата Йорданка Фандъкова посочи, че софиянци ще пресичат града от ж.к. "Люлин" до "Младост" за 22 минути, а от центъра на София до бул. "Цариградско шосе" ще се стига за 14 минути. "До последната спирка на метрото има и паркинг за 1300 автомобила", припомни тя.

На откриването, състояло се на последната станция на метрото, на бул "Цариградско шосе", присъстваха министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски,  директорът на "Метрополитен" ЕАД Стоян Братоев, депутати и представители на Европейската комисия.

Водещи новини

Още новини