Педиатър за новите условия в училището: Важно е да не навредим психиката на учениците!

Кадър: БНТ
share

Д-р Гергана Николова коментира предизвикателствата, които предстоят с началото на новата учебна година. Според нея акцентът се поставя върху физическото здраве, но не бива да се пренебрегва и психическото.

"Доказано е, че най-добрият ефект е носенето на маска и от двете страни. Да, навън по някакъв начин трябва да има носене на маски. Голямо е предизвикателството", заяви специалистът.

Педиатър добави още, че е важна хигиената. Напомни, че процентът на заболели деца е малък.

Не на маските в училище! Родители излизат на протест преди първия учебен ден

"(Децата, бел. ред.) трябва да се научат, че ако маската падне на земята, не бива да се слага.Ако ще си разменя маската с Иванчо, няма смисъл отново да я слагат", подчерта д-р Николова. 

Тя отправи критика към поставянето на санитарни изисквания в училище, с които се прекалява. Даде за пример изолаторите за болни ученици.

"Това ми звучи на мен лично като канцлер. За мен е прекалено. Има сестрински кабинет, лекарски кабинет, където това дете може да изчака идването на родители. Това едно дете да бъде поставено в изолатор, ще бъде като наказание. Много е важно да не навредим психиката", категорична е д-р Николова.

По отношение на здравната карта, педиатърът напомни, че е добре пациентите предварително да се свържат със своя доктор, за да не се получава струпване пред кабинетите.

"Срокът за предаване на профилактичната карта не е както беше 7 дена след 15 септември, а е удължен с 1 месец. Министерството удължи срока на действие на кръвните изследвания, няма да бъдат само 1 седмица", обясни д-р Николова.

Водещи новини

Още новини