Плевен ще инвестира 246 000 лева за подобряване качеството на атмосферния въздух

Pixabay
share

Плевен ще инвестира близо 246 000 лева за подобряване качеството на атмосферния въздух. Средствата са осигурени като безвъзмездна финансова помощ по ОП "Околна среда", съобщиха от общината.

Плевен, който е седми по население град у нас и трети в Северна България, след Варна и Русе, е един от градовете с наднормено замърсяване на атмосферния въздух. Плевенската община вече изпълнява програма за намаляване на нивата на замърсителите и достигане на нормите за качество на атмосферния въздух на територията на областния град по показатели фини прахови частици с размер до 10 хm (ФПЧ10) и полициклични ароматни въглеводороди (ПАВ). Предвид изтичащият срок на тази програма, общинските власти са разработили ново проектно предложение за подобряване качеството на атмосферния въздух до 2025 г. Главната цел е идентифициране на мерки за постигане националните и европейски стандарти. Стратегическата цел е осигуряване на здравословна среда за живот на плевенчани и висока степен на защита на околната среда.

Плевен е изразходвал над 260 000 лева за прилагане на противоепидемични мерки срещу COVID-19

Точната стойност на инвестицията е 245 945,59 лв., от които европейско съфинансиране 209 053,75 лв. и национално - 36 891,84 лв. Общата продължителност на проекта е до 3 март 2021г., посочват от община Плевен.

Водещи новини

Още новини