Мъж от Шумен плати сметката си за ток с 36,5 кг стотинки

share

32-годишният Николай Райчев плати сметката си за ток с 36,5 килограма монети. Това е неговият знак на протест, срещу начина по който е отчетена консумираната от него елетроенергия за месеците февруари и март.

Заради сменена ключалка на входа в жилищния блок, в който Райчев живее - на ул. „Марица" 43 в Шумен инкасаторът от електроразпределителното дружество не успял да засече елетромерите в определения ден.

В първият работен ден след това обаче домоуправите;ят на блока занесъл ключ във фирмата, но от там заявили, че вече няма как да засекат електромерите, защото сроковете са изтекли. Поради това жителите на този вход трябвало да платят сметките си за два месеца - февруари и март на веднъж, а поради това за клиентите  се натрупали непосилни суми.

По-рано днес Николай занесе на касите на електроразпределителната фирма стотинки на стойност 436,94 лв., като "най-едрите" монети бяха с номинал 20 ст. „Това е форма на протест, тъй като това за мен е един монопол, просто нямам думи - на всякъде в България е така", подчерта той.

Броененто отне на касиерките час и двайсет минути, а накрая се оказа, че парите са с 2,03 лв. по-малко и се наложи клиентът да доплати. От фирмата заявиха, че консумираната електроенергия на клиентите се отчита по предварително подготвен график и отрекоха твърденията, че практиката им е некоректна.

„В конкретния случай става въпрос за липса на достъп до електромера на клиента, което е направило отчитането невъзможно. Предоставеният впоследствие ключ за помещението, в което се намира електромерното табло дава възможност в бъдеще отчетът на адреса да продължи да бъде извършван регулярно в предварително уточнените срокове", се казва още в становище на фирмата.

Водещи новини

Още новини