Ромите в района на Тунджа живеят в гета при лоши хигиенни условия

pixabay
share

В 12 от 44 населени места в община Тунджа ромското население живее в гета при лоши хигиенни условия и е най-рисковият контингент за разпространение на болести. Общината прилага мерки като настаняване в детски градини и училища, намиране на работа и по-добра реализация на възрастните роми. Това заяви кметът Георги Георгиев на среща-дискусия с представители на Световната здравна организация в България /СЗО/, предаде БТА.

Кметът на община Ямбол Валентин Ревански каза, че сред тази общност има хора, които желаят да се развиват и държавата трябва да им помага. Най-важното в едно общество е образованието.

Ромски деца се хранят от сметище при кв. "Захарна фабрика"

Д-р Скендер Сила от СЗО заяви, че здравето и образованието са решаващите фактори, които имат огромно значение за развитието на една страна. Без добре образовани общности не можем да очакваме много от обществото.

Представителите на СЗО посетиха Ямбол и община Тунджа по повод на приключващия проект на сдружение "Национална мрежа на здравните медиатори" за превенция и застъпничество за най-уязвимите групи в условията на пандемия от COVID-19.

Участниците в дискусията, сред които и местни здравни медиатори, коментираха трудностите, с които са се сблъскали в процеса на работата на терен, постиженията и добрите практики, прилагани от медиаторите.

Водещи новини

Още новини