Рибари на протест в София заради замърсяването на реките

Булфото (архив)
share

Гражданско недоволство срещу замърсяването и пресушаването на реките в страната се проведе в центъра на столицата.

Представители на различни риболовни сдружения организираха шествие от сградата на Министерския съвет до екоминистерството. Сред исканията им са създаване на условия за развитие на риболовен туризъм, както и строги санкции за нарушителите, увреждащи водоемите в страната.

Жълто-кафява вода отблъсква туристите от плаж край Варна

Около 2000 км речни участъци са безвъзвратно унищожени, а над 10 са изчезналите популации на редки видове риба, алармират риболовците.

"Тополница – най-замърсената река в целия свят, Янтра, Марица многократно бе замърсена, Ерма долу край Златоград има хвостохранилище на самата река, което постоянно прелива и отделя утайки в реката. Да не забравяме Струма, Юговска и Чая, Въча и Малък Искър са също от най-отровните реки в България“, коментира пред БНР Иван Пандъков, председател на сдружение „Балканка“.

Друг проблем е пресушаването, извършвано от множество малки ВЕЦ, казва Петър Янев, от сдружение „Олимпик“: „Реките в България се унищожават ежеминутно, без абсолютно да има някаква яснота или стратегия как да ги опазим, да се спре безконтролното строене на ВЕЦ-ове, пресушаването и замърсяването на реките, защото безводието ще доведе до масов глад“.

Демонстрантите допълниха, че държавата пренебрегва огромния потенциал, който нашите реки имат за развитие на риболовен туризъм.

Водещи новини

Още новини