Елена Поптодорова: Протестите в САЩ датират още от Бостънското чаено парти през 1773 г.

Канал 3
share

Протестите в САЩ са една от най-традиционните механизми за изразяване на общественото недоволство, като на практика цялата история на страната е осеяна с подобни прояви, датирайки още от Бостънското чаено парти през 1773 г. Това сподели бившият български посланик в САЩ Елена Поптодорова в студиото на “Офанзива с Любо Огнянов“.

“Това, което става в момента, е още един протест. Да, той е много мащабен и мултиплициран в страната и широко отразен от медиите. Това не е необичайно за САЩ. Страната тръгва от подобен протест от 1773 г. - Бостънското чаено парти“, каза Поптодорова.

Братът на Джордж Флойд говори пред протестиращи в Ню Йорк

Полицейското убийство на Джордж Флойд е просто поредният повод за ескалация на общественото недоволство с оглед коронакризата и историческия ръст на безработицата, според бившия посланик.

Задачата пред президента Доналд Тръмп е да запази баланса между държавната и щатската власт, коментира още Елена Поптодорова, като подчерта, че това би трябвало да е целта му, ако иска да постигне успех на предстоящите президентски избори в Щатите.

“Вандализмът е осъден еднакво от всички. По отношение на принципите и големите позиции няма особено разминаване“. Така отговори бившият български посланик в САЩ по повод осъждането на вандализма и расовата дискриминация и опитите на различни обществени личности да яхнат общественото недоволство в полза на своите користни цели.

Водещи новини

Още новини