По време на извънредното положение нашата работа доста се увеличи с оглед на това, че на различни етапи бяха отваряни и затваряни търговските обекти. Бяха предприети и други мерки от държавата и БАБХ трябваше адекватно да реагира на задачите, които й се поставяха. Смятам, че дотук се справихме нелошо”. Това заяви пред Нова телевизия д-р Любомир Кулински, директор на Дирекция "Контрол на храните" в Агенцията по храните.
По думите му проверките за спазване на противоепидемичните мерки са започнали още на 6 май - първият ден, в който бяха отворени откритите части на заведенията.
„За 22 дни инспекторите извършиха над 4 000 проверки. При тях има около 500 предписания, 13 акта за установяване на административно нарушения и 4 затворени заведения”, каза Кулински.
„Най-честите нарушения бяха свързани с това, че на места персоналът не беше обучен как да спазва изискванията. На места разстоянието между масите не се спазваше. Имаше и случаи, в които пък дезинфектантите бяха поставяни близо до храни”, посочи още той.