Фандъкова: Мисля за оставка, но това няма да реши проблема

share

"Аз ще направя всичко възможно да няма глутници и агресивни кучета по улиците". Това каза столичният кмет Йорданка Фандъкова пред журналисти. "Вчерашните промени вече ни позволяват да изградим нови приюти при облекчени условия, при по-ниски цени, за да можем да прибираме масирано глутниците. За това ще помогне както промяна в наредбата, така и законът, който да не позволява да се осиновяват кучета, които се гледат на улицата, защото това ни пречи след това да установяваме които от тях са агресивни", каза кметицата.

Още днес ще бъде обявена поръчка за изграждане на нов приют за кучета от отворен тип, съобщи Фандъкова, след промените в Наредбата, които позволяват облекчени условия за изграждане на приюти за бездомните животни. Фандъкова обясни, че докато са чакали промените в Наредбата, са работили за облекчаване на проекта за изграждане на приют в Кремиковци. "Ние сме почти готови, чакахме последните текстове, които да дадат указанията, да го преработим окончателно. Още днес обявявам поръчката за изграждане на този приют – от отворен тип", каза Фандъкова.

Кастрациите ще продължат в кастрационните центрове, но агресивните кучета и глутници ще бъдат прибирани и съответно приспивани. „Този приют ще бъде мястото, където ще се изчаква този процес, а в същото време, ако някой иска да осиновява неагресивни кучета, той е добре дошъл, но да си ги взима и да си ги гледа вкъщи”, каза тя.

Приютът вероятно ще бъде за около 1000 кучета.

На въпроса мисли ли за оставка, Йорданка Фандъкова отговори: „Аз непрекъснато мисля за оставка. Но оставка няма да реши въпроса и това е показано години назад”. Според нея отговорност носят всички, които работят по темата от много, много години. "Не бих казала, че това е въпрос, който с една персонална оставка ще се реши. Напротив – аз очаквам от г-жа Бояджийска и екипа ускорени усилия", каза Фандъкова.

"Аз лично освободих двама директори на "Екоравновесие", допълни още кметът на столицата. Според нея общинското предприятие има своите проблеми в годините и контролът върху него е необходим в още по-голяма степен. "Затова беше въведено чипирането на кастрираните кучета, което започна едва преди 4 месеца, така че да може по ефективен начин да се установява кога едно куче е кастрирано и кога - не", каза кметът.

Водещи новини

Още новини