Разкриват 1000 работни места за роми в Монтанско

share

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов пристигна в Монтана за обсъждане на националната стратегия за интеграция на ромите 2020. Кръглата маса в комплекс „Монтанензиум“ е организирана по повод международния им празник от инициативен комитет с подкрепата на фондация „Ханс Зайдел“.

В началото на обсъжданията Софи Маринова изпълни химна на ромите „Джелем, джелем“. Във форума, които се провежда за 2-ри път в Монтана, участват народни представители от региона от групата на ГЕРБ, лидери на ромски организации и чиновници от социалните служби.

Според данните от последното преброяване в България 5 процента от хората са посочили, че са с ромска етническа принадлежност или това са близо 326 хиляди души. Всяко пето дете в страната е родено в ромско семейство, сочи анализът на стратегическия документ за интеграция до 2020 година.От 1 юни Министерството на труда и социалната политика ще стартира програма за субсидирана заетост в областите с висок процент на безработица и компактно ромско население. По нея ще бъдат разкрити 1000 работни места за млади хора до 29 години. Област Монтана е с най-висок процент на ромско население /12,7%/ от 28-те области в страната.

Следващите в статистиката са Сливен, Добрич и Ямбол. В изказването си вицепремиерът Цветанов подчерта успехът на националната стратегия зависи от интегрирания подход във всички сфери на управление - икономическа, социална, здравна, образователна и културна.

Водещи новини

Още новини