Дълбоководието не е изучено за находища на природен газ

share

Дълбоководието не е изучено за находища на природен газ. Това каза за „Фокус” Валентин Кънев от Балканската черноморска петролна и газова асоциация.

По думите му – там перспективите са големи, това е неизучена територия.
В Румъния има предварителни положителни резултати. Вероятно премиерът е имал предвид това, защото е една геоложка цялост, басейн, каза Валентин Кънев.

Инвестициите, които се изискват в предварителния етап, обикновено са от порядъка на няколко десетки милиона долара.

Трябва да знаем, че има и риск в тези проучвания. Той е много голям и именно за това са и големите нефтени компании с големи възможности, които рискуват. В дълбоководието например един сондаж струва 100 милиона долара, но след това може да се окаже, че има такива количества. За съжаление в България досега нямаме много голям успех в тези проучвания, но оптимизмът, който е изказал премиерът, е много обнадеждаващ, каза той.

Находищата, стопанисвани от „Мелроуз” за добив на газ, са малки. Това, което е открито досега, може да покрие потреблението на природен газ за няколко години - около 10-15%, максимум 20% в някоя година. Миналата година добивът е бил малко над 500 млн. куб метра, което представлява 15%, каза той.

Водещи новини

Още новини