Конституционен съдия разкри как да се намали смъртността по пътищата у нас

БТВ
share

Няма достатъчна политическа воля за мерки срещу катастрофите у нас. Смъртността по пътищата в България не намалява, само населението намалява. Това заяви в сутрешния блок на БТВ конституционният съдия проф. Атанас Семов.

"Трябва законодателна промяна за събираемост на актовете. Процедурите за събиране на глоби у нас са тромави и остарели. Събираемостта е под 50%, а в цивилизования свят тя е над 95%. В много държави има ПОС терминали, на който нарушителя веднага да плати. Смъртността от катастрофи във Франция намаля наполовина само за година, защото имаше увеличение на глобите при повторни нарушения", каза още той.  

Войната по пътищата взе две нови жертви

"Размерът на глобите за нарушения по пътищата трябва да е обвързан с доходите", коментира конституционният съдия. 

"В България има само 200 радарни камери, а са необходими 3000. Стойността на една камера се изплаща от 3-6месеца. После пак носи приход за бюджета, но и резултат на пътя. 1000 камери струват 15 милиона лева", разкри проф.Семов.

Шефът на СДВР с последни подробности за разследването на катастрофата, при която загина Милен Цветков

Проф. Атанас Семов заяви, че от пътнотранспортни произшествия всяка държава членка губи между 1% и 2% от БВП всяка година, като това у нас означава около 1,5 млрд. лв. преки загуби.

"Ако с 1/3 се намали смъртността и травматизмът по пътищата, заради камерите, то това може да доведе приход за държавата до 2 млрд. лв. на година", коментира конституционният съдия. 

Водещи новини

Още новини