Софиянски: Кучетата се върнаха в София, докато Бойко Борисов беше кмет

share

Няма лесно решение на проблема с бездомните кучета в София, но е нужна системна работа и мъжество да се противопоставиш на общественото мнение, защото винаги има недоволни. Това коментира в интервю за „Дарик кафе" бившият столичен кмет Стефан Софиянски.

Според него независимо от протестите наприродозащитници срещу действията на общината по негово време, заради мерките срещу кучетата по улицата, броят на четириногите без стопани в София е бил сериозно намален: „Започнахме работа през 1995 година от над 30 000. Нямаше и структури тогава. Системно, може би не с темповете, които удовлетворяваха хората, ги намалявахме и за тези десетина година вече бяха станали под 10 000. Вече се забелязваше отсъствието им. Борисов като стана кмет след мен направи грешката, която аз допуснах в началото. Пусна съвсем малки операционни, които просто не можеха да насмогнат кастрацията. След това беше назначен днешният министър на земеделието. Някъде в този период, още по времето на Бойко Борисов, кучетата се върнаха доста. Почувстваха се отново добре и уютно по улиците и за съжаление засега имаме нещо, което не сме допускали дълго време".

„Кучетата излизат на улицата и стават по-многобройни, когато се влоши стандартът на живот. Поначало проблемът е труден, защото в съзнанието си хората са разделени на две. Поставете се на моето място докато бях кмет или на сегашния кмет. Както и да решиш проблема, винаги ще има недоволни. Трябва просто да се работи системно, трайно, да имаш смелостта и мъжеството да се противопоставиш на общественото настроение там, където си сигурен, че си прав. Аз съм имал много тежки моменти. Децата ми са били кълнати. Имаше лозунги пред общината „Когато куче ухапе дете, убиват кучето. А когато дете удари куче?" Това, което липсва и на местно, и на национално ниво в България по време на управлението на ГЕРБ, е работа!", смята Софиянски.

Водещи новини

Още новини