Германски фирми: Не бихме инвестирали отново в България

share

Повече от 1/3 от германските фирми, които са инвестирали в България, заявяват, че не биха го направили отново. През миналата година процентът е бил 21 на сто, сочи допитване на Германско-българската индустриално-търговска камара. Данните от него оповести управителят на камарата Митко Василев.

Оценката за бизнес климата в България в тазгодишното изследване е най-ниската, откакто то се прави. Едва 12 на сто от анкетираните компании дават положителна оценка за актуалната икономическа ситуация в страната, обясни Василев.

Той допълни, че 40 процента от анкетираните определят актуалната икономическа ситуация по-скоро като неблагоприятна. "Добрата новина е, че 39 процента от запитаните фирми ще назначат повече служители през тази година, а само 15 процента имат намерение да съкратят своя персонал", допълни той.

По данни на БНБ минус 54 милиона евро е отрицателното развитие на германските инвестиции у нас през 2011 година.

"Имаме не само спад, имаме отрицателно развитие. Ако излезем с натрупване, от около 2000-та година Германия е вложила около 1,8 милиарда евро в България. Рекорден търговски стокообмен от 4,5 милиарда евро между България и Германия е постигнат през последната година", посочи Василев и добави, че Германия продължава да бъде търговски партньор номер едно на България.

"Радващото е, че развитието на българския износ преварва развитието на вноса от Германия", каза той.

Водещи новини

Още новини