ТОЛ системата стартира на 1 март, план Б няма

Pixabay
share

Проф. Олег Асенов от Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ представи ТОЛ системата пред членовете на Българското обединение на шофьорите, предаде репортер на NOVINI.BG.

Целта на ТОЛ системата е да се увеличат постъпленията от пътни такси, за да се използват парите за по добра поддръжка. "Целта не е в някакъв смисъл да има глоби и санкции", обясни Асенов.

По думите му идеята е да се отговори на всички въпроси и да се дадат подходите, методите и формите, с които всеки един да може да намери собственото си място и собствения си начин и избор на таксуване.

В бъдеще моделът на ТОЛ системата ще бъде изцяло насочена към подобряване на пътната инфраструктура и намаляване и на произшествията.

 

Олег Асенов, АПИ

 

Маршрутната карта ще улеснява шофьорите, информира Олег Асенов. По нея те ще могат да видят какви са таксите и кога може да се плати преди да тръгнат на път.

Германия, Швейцария, Словакия и Унгария са част от другите държави с такъв тип модел на ТОЛ система, която и България е избрала. 

"Налице са всички организационни условия ТОЛ системата да стартира от 1 март. План Б няма", обясни Олег Асенов и поясни, че задължението му е системата да заработи тогава, когато трябва. "Няма да коментирам закона и нещо, което е свързано със законовите разпоредби". "Трябва да се случат някакви извънредни събития, за да не тръгне на 1 март", заяви още Асенов.

"Доверието се гради трудно, но когато има последователност - това може да стане. В целия процес на въвеждането на ТОЛ системата обаче ние постигнахме всичко плавно", заяви Асенов.

NOVINI.BG припомня, че ТОЛ системата ще стартира с такси, които превозвачите предложат и с намален наполовина обхват – само върху автомагистрали и първи клас пътища (около 3 100 км). След три месеца експлоатация  ще бъдат направени анализи на  ТОЛ системата и те ще покажат дали с по-ниски тарифи и редуциран обхват, приходите, които държавата очаква от ТОЛ такси ще бъдат същите като вече заложените в бюджета. Очакват се приходи от около 40-60 млн. лв. месечно от ТОЛ такси, което на годишна база прави около 450 млн. лв.
 

 

Водещи новини

Още новини