Делян Добрев: Ще строим седми реактор на АЕЦ „Козлодуй", а не АЕЦ "Белене"

share

„Ще работим в посока да построим седми реактор на АЕЦ „Козлодуй". След време може да дойде друго правителство, което да реши да преразгледа тези проекти и да реши да построи АЕЦ „Белене“. Това каза пред Нова телевизия Делян Добрев, министър на икономиката, енергетиката и туризма. Днес той пътува за Москва, където ще преговаря за по-добро излизане от ситуацията.

Според него от 2006 до 2009 г. е можело да се подпише решението за изграждането на АЕЦ „Белене“, а това не е направено, което означава, че и предишните правителства не са го искали.

Министърът смята, че отказа от АЕЦ „Белене“ няма да навреди на отношенията на България с „Росатом“.

До момента платените средства за атомната централа са над 1.3 млрд. лв. По голяма част от тях са дадени за разрушаване на построеното. „През 1990 г. Спираме проекта, но вместо през 2002 г. да довършим започнатото ние правим точно обратното“, допълни той.

„Докладът на консултанта HSBC показва, че през 2020 г. ще има търсене на електроенергия. При определени обстоятелства този проект ще е печеливш, при други няма. Не беше намерен и стратегически инвеститор. Бяхме казали, че АЕЦ „Белене“ ще се строи, ако има стратегически инвеститори и проекта бъде диверсифициран“, каза Добрев.

На въпрос имало ли смисъл от този доклад Добрев отговори, че когато нямаш инвеститор и финансиране няма какво да се направи. „Направихме доклада, защото беше хубаво да не зачеркваме тези 1,3 млрд. лв., а да направим този доклад и да видим какво ще покаже той“, допълни министърът.

Добрев допълни още, че окончателния доклад на HSBC не е получен, но те не са можели да чакат повече и е трябвало да вземат решение.

Според него е възможно на мястото на АЕЦ да се построи газова централа. „Технически е възможно да се построи газова централа. Това може да стане като частен проект. Цената на тази електроенергия е много по висока, но смятам че ще има пазар за нея“, категоричен беше той и допълни, че ако в бъдеще се добива шистов газ тази централа може да работи с него.

Водещи новини

Още новини