Цените на зеленчуците и плодовете паднаха

Булфото
share

Засилва низходящата тенденция в цените на българските плодове и зеленчуци – картофите поевтиняват средно с 12%, оранжерийните краставици – със 17% и зелето – с 25. Ягодите и черешите, например поевтиняват средно с 15%. При вносните плодове и зеленчуци, обаче, цената се запазва. Това става ясно от данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Цените на захарта и брашното през седмицата се доближават до нивото от предходната седмица. Въпреки, че брашното има, макар и леко, поскъпване с около 3%. Цената на едро на слънчогледовото олио за поредна седмица поевтинява, макар и само с по-малко от 1%.

Месото също запазва цената си, въпреки че кренвиршите поскъпват незначително – с 1.5%. Варивата и оризът също запазват цените си.

Средно с 20% са паднали през седмицата цените на оранжерийните домати и краставици, зелето и пресните картофи, като при картофите от старата реколта също е регистрирано поевтиняване с около 7%.

През изтеклата седмица се запазва низходящата тенденция на движение на Индекса на тържищните цени, която се наблюдава от втората седмица на май.

В резултата на сезонния спад на цените на повечето български плодове и зеленчуци и сравнително стабилните цени на хранителните стоки, стойностите на индекса се стабилизират на ниво от 1.989 пункта, като спадът на стойностите му спрямо началото на май е около 1.6%.

 

Водещи новини

Още новини