Захариев продавал незаконно метали от резерва

share

Собственикът на "ОЦК Кърджали" Валентин Захариев незаконно е продавал метали от Държавния резерв, които са били складирани в завода. Това съобщиха от Пловдивската апелативна прокуратура вчера, пише в. "Стандарт".

"Бях информиран от директора на полицията в Кърджали, че има сигнали за липсващи материали от Държавния резерв в ОЦК", обясни апелативният прокурор на Пловдив Иван Даскалов. Затова проверяващи и военни ще влязат със списък на материалите, които трябва да са налице, и ако наистина се установят липси, ще бъде разпоредена прокурорска проверка. В складовете на държавния резерв се съхраняват олово за производство на акумулаторни батерии, оловно-цинкови сплави, различни метални профили и тръби, поцинкована ламарина. Подобно изчезване на материали на Държавния резерв е имало и от складове в "Кремиковци" по времето, когато собственик е Валентин Захариев.

С плакати "Захариев вън" и с аплодисменти вчера протестиращите работници от металургичния комбинат посрещнаха премиера Бойко Борисов. Той бе придружен от министъра на икономиката Делян Добрев и социалния министър Тотю Младенов. "Правителството и банките кредитори на "ОЦК Кърджали" ще търсят чуждестранен мениджър, който да вдигне предприятието на крака", обяви премиерът. Три банки са отпуснали на предприятието кредити за 320 млн. лв. Борисов призова протестиращите работници за търпение и обеща, че ще се опита да осигури малък кредит от банките за заплатите на работниците. Те обаче се заканиха, че протестите им ще продължат.

"Мобилизирали сме всички усилия, заводът не може да се управлява вече по този начин. Поел съм ангажимента виновните за тази ситуация да си платят", каза пред недоволните работници Борисов. "Процесът е под контрол", подчерта още премиерът. На местно ниво са водени разговори с EVN за разсрочване на сметките за ток.

Банките кредитори също споделяли мнението, че само нов мениджмънт, при това чуждестранен, може да вдигне завода на крака. Нов собственик не може да се намери, докато не стане ясно колко точно са задълженията, колко са активите и къде е новото оборудване, което е закупено, обясни министър Делян Добрев. По неофициални данни модерно технологично оборудване за оловно-цинковия завод се съхранявало в "Кремиковци".

Водещи новини

Още новини