Социалните работници стягат протест на 27 ноември заради ниски заплати

Булфото (архив)
share

Едночасова стачка подготвят социалните работници от 35 дирекции за „Социално подпомагане" в цялата страна.

Тя ще бъде на 27 ноември. Служителите във Велико Търново също ще спрат работа, а исканията им са за 40 % увеличение на заплатите. Теодора Иванова е социален работник във Велико Търново от 30 години. Казва, че обича професията си и не иска да се откаже от нея, въпреки тежките условия и ниската заплата. "На много правителства станахме недолюбените деца. Много обещания, много търпение от наша страна. Просто нищо не се решава и затова приемаме тази крайна мярка. Затова си позволяваме и да не излизаме на улицата да не прекъсваме работа, защото това ще бъде много зле за гражданите, които ще търсят помощ от нас", разказа тя пред камерата на БНТ.

Бисер Петков с гореща информация за изоставянето на деца, ще отнемат ли социалните деца и с колко ще се увеличат пенсии и заплати

Стартовата заплата, с която един млад висшист постъпва в социалната служба, е 650 лева, която с удръжките се доближава до минималната за страната. Затова има и недостиг на кадри. Средната възраст на социалните работници във Велико Търново е 50 години. "Младите хора не се задържат тук. От 10 години не са назначавани масово социални работници, защото работата не е атрактивна, за възнаграждението вече няма какво да кажа", заяви Василка Йорданова, председател на синдикалната секция на КТ "Подкрепа" в Дирекция "Социално подполагане" - В. Търново:.

Социалните работници се надяват заплатите им да бъдат увеличени преди гласуването на бюджета за следващата година. Ако това не се случи, са склонни да предприемат и ефективни стачни действия.

Водещи новини

Още новини