Фермерии фалират заради вносно мляко

share

Българските производители на мляко или ще трябва да намалят драстично цената под 50 ст. за литър, или да фалират. За това алармираха пазарджишки млекопроизводители, които са уведомили за проблема всички институции, пише в. "Стандарт".

След удара с вноса на мляко от Унгария в Северна България, а вече и в Южна, започват да се усещат ударите от румънския внос, оплакаха се традиционни производители от бранша. На север от Стара планина мандрите вече изкупували литъра по 50 стотинки, докато в Южна България все още държали цена 60 ст., но това било възможно за още един месец. Просто изкупвачите казват, че румънското мляко е на същата цена и дават по 50 стотинки, оплакаха се млекарите. Те имат сериозни съмнения, че продуктът се смесва с вода и се слагат заместители и добавки. Стига се до парадокса фермите от трета група с по-ниско качество да си издояват кравите и да продават млякото на улицата за 1,20 лв., което също подбива бранша, жалваха се фермерите.

Информацията за вносното мляко стигнала и до земеделското министерство, а в момента държавата се чудела как да защити родното производство. Една от алтернативите е рамков договор за изкупуване на краве мляко с цени, обеми на производство и срокове на плащане. В магазините цената на млякото също пада, макар че не е нормално да ни го изкупуват по 0,50 лв., а във веригите да е по 2,50 лв., жалват се производителите.

Водещи новини

Още новини