Експерти: За съжаление мерките срещу войната по пътищата не дават резултат

Кадър - БТВ
share

Нещата не са добри. Вземат се мерки да се намалят жертвите на пътя, но явно те не са ефективни, защото тази година загиналите ще бъдат повече от миналата.

Това каза пред камерата на БТВ експертът по пътна безопасност Алекси Стратиев, който коментира предложените нови правила за шофьорски курсове и тежките катастрофи. "Не мисля, че новите правила за шофьорските книжки са радикална мярка, която да спре корупцията. За мен цялата процедура трябва да се изнесе от Министерството на транспорта. Всичките дейности в министерството предразполагат за корупция", разкри той.

Гост по темата беше и Йонко Иванов от Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка. "Ние твърдим, че само с два часа при нас няма как да се обучат младите шофьори. Тук трябва да се намесят и родителите, и държавата, всички като общество. Младите шофьори попадат в една лоша среда, където слушат как някой за три часа и половина е стигнал до Слънчака, гледа как баща му се прави на майстор. Всичко това трябва да се промени, но в момента имаме чиновници, които са с мислене отпреди 20 години. Не учим учениците и ставаме проводници на корупцията. Всички ние създаваме тези убийци на пътя. Трябва да има увеличаване на часовете по практика. В нашата програма е предложено да се завишат часовете по автомагистрала, извънградско шофиране и шофиране в тъмната част на деня", заяви той. 

Водещи новини

Още новини