Нов ценови шок! Дизелът става 2,73 лв., а бензинът - 2,69 лв.

Булфото
share

Нов ценови рекорд ще ударят горивата у нас утре, след като "Лукойл България" вдигна цените на едро с близо 2%. По големите вериги бензиностанции дизелът ще скочи до минимум 2,73 лв., а масовият бензин А-95 ще се продава за 2,69.

Причината за ценовия удар са високите котировки на петрола. Суровият се задържа трайно над 107 долара за барел, а сортът "Брент" е на нива от 125 долара. Суровината поскъпна заради напрежението около Иран и очакването там да избухне военен конфликт. Отделно има повишение на цените на готовите горива на международните пазари.

Междувременно "Файненшъл таймс" написа че Саудитска Арабия предприема стъпки за успокояване на напрежението на енергийните пазари. Страната увеличава износа на петрол за САЩ и ще отвори повторно стари петролни находища, за да разшири производството си. Още в понеделник саудитското правителство съобщило, че кралството ще „работи индивидуално и с други хора за завръщането на цените на петрола на справедливи нива". Според Рияд целта е да задържат цените на петрола около 100 долара за барел.

Подробности по действията за стабилизирането на пазарите Саудитска Арабия ще обяви утре по време на срещата в Катар на министрите на петрола на Съвета за сътрудничество на държавите от Персийския залив.

„Високите цени на петрола могат да доведат до негативни ефекти за глобалната икономика", твърдят от Рияд.

Водещи новини

Още новини