По-скъпи козунаци ще купуваме за Великден. Причината за поредното увеличение е не само високата стойност на яйцата, но и на всички продукти, които се използват за тестените изделия.
За приготвянето на козунака трябват яйца, брашно, захар и олио. Всички тези продукти са поскъпнали през последната година с между 20 и 50%. И ако до сега сладкарите успяваха да задържат цените, шоковото поскъпване на яйцата променя нещата.
Председателят на Съюза на хлебопроизводителите и сладкарите във Варна Иво Бонев каза, че цената ще се ориентира около 3.50-3.60 лева на дребно за 400-грамов козунак и 5.60-5.70 лева за изделията от 800 грама.
"Реалната цена трябва да бъде не по-малко от 6 лева за килограм. Всички цени под тази цена е за някакви нови рецепти или просто кръстено, но не козунак”, каза Младен Станев, който е собственик на цех за сладкарски изделия.
Производителите изчисляват, че съставките за килограм козунак струват около 4,20 лева. Ако към това се прибавят стафиди, бадеми или някакъв пълнеж, цената скача с още лев. По Великден ще се появят и евтини козунаци под три лева. Ниската цена обаче означава и по-лошо качество.
"Вместо пресни яйца да се сложи яйчен прах, вместо прясно мляко да се използва сухо мляко с вода или вместо висококачествени брашна, да се използват нискокачествени такива предимно от фуражна пшеница", предупреди Иво Бонев.
Оказва се, че за козунакът няма утвърден БДС. Повечето производители обаче използват традиционни рецепти.
Козунаците също поскъпват
- 20.03.2012 | 17:59
- 1198