Правят кулинарна карта на България

share

Майстори - готвачи правят кулинарна карта на България. По нея ще се ориентираме в коя част на страната какви традиционни ястия можем да похапнем.

Ако ви се яде баница например и отидете в Разлог там ще ви направят така наречената шупла. "В гореща тава се залива нещо като палачинкова смес от вода и брашно. Това се залива с масло и малко сирене и се пече", разказа един от готвачите.

В Плевенско и по специално в село Ракита се прави уникалния крукмач от овче мляко, който може да седи цяла година в буркан и да не се развали. "Ако потърсите крукмач в други части на България няма да намерите", казаха готвачите.

Рецептите за тези ястия обаче се занаят от местните хора и ако те са отидат, с тях ще си отиде и кулинарното богатство на страната ни. Затова майстори - готвачи и Министерството на туризма започват да правят кулинарна карта на България.

Добрата кухня е посочена като избор за дадена дестинация от 82% от туристите, показва проучване на министертството.

Когато кулинарната карта на България бъде готова, ще е ясно в коя част на страната какви традиционни ястия се приготвят и от какви продукти.

Водещи новини

Още новини