Майстори - готвачи правят кулинарна карта на България. По нея ще се ориентираме в коя част на страната какви традиционни ястия можем да похапнем.
Ако ви се яде баница например и отидете в Разлог там ще ви направят така наречената шупла. "В гореща тава се залива нещо като палачинкова смес от вода и брашно. Това се залива с масло и малко сирене и се пече", разказа един от готвачите.
В Плевенско и по специално в село Ракита се прави уникалния крукмач от овче мляко, който може да седи цяла година в буркан и да не се развали. "Ако потърсите крукмач в други части на България няма да намерите", казаха готвачите.
Рецептите за тези ястия обаче се занаят от местните хора и ако те са отидат, с тях ще си отиде и кулинарното богатство на страната ни. Затова майстори - готвачи и Министерството на туризма започват да правят кулинарна карта на България.
Добрата кухня е посочена като избор за дадена дестинация от 82% от туристите, показва проучване на министертството.
Когато кулинарната карта на България бъде готова, ще е ясно в коя част на страната какви традиционни ястия се приготвят и от какви продукти.