Марудници, тенурки, качамак и други специалитети от родопската кухня опитаха днес посетителите на кулинарното шоу в центъра на Смолян. Дегустациите се организират от местния клуб на професионалните готвачи Chefs Club Smolyan.
Една от основните цели на клуба е да върнем забравените родопски вкусове, посочи Димитър Паскалев, председател на Chefs Club Smolyan.
Общо 45 готвачи членуват в клуба, който днес празнува с пищна церемония една година от създаването. Някои от дегустаторите бъркат марудниците с американски палачинки, а тенурките с новото название - пърленки, обясняват смолянските кулинари. Наред с популярните ястия пататник и клин, родопската кухня все повече се признава и харесва, твърдят членовете на Chefs Club Smolyan.
Те са категорични, че родопският кулинарен вкус се вписва много добре, защото е нещо различно. Замисълът за създаването на клуба беше именно да се вдигне самочувствието на професионалните готвачи от Смолян и да повярват в нивото на кухнята, която предлагат, допълва Паскалев.
Организираните от Chefs Club Smolyan през тази година презентации и кулинарни демонстрации вече доказват високите оценки за професионалните готвачи, които представят по осъвременен начин традиционната кухня на Родопите.
Работодатели от курорти, хотели и заведения в Смолянска област вече се допитват до клуба, който задава професионалното ниво в бранша. В региона също се забелязва сериозен недостиг на готвачи, уточняват от Chefs Club Smolyan.
Кулинарно шоу в Смолян показа забравени родопски вкусове
- 05.10.2019 | 16:33
- 3458