Йотова: Нека мислите и думите на Любомир Левчев останат с нас – сбогом, поете

Прессекретариат на държавния глава
share

Вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова изпрати съболезнователен адрес до семейството на Любомир Левчев, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

„Искрено ни натъжи днес новината за кончината на поета Любомир Левчев. Завари ни неподготвени и безсилни, не сме успели навреме да си кажем довиждане. Чрез творчеството си Любомир Левчев беше с нас от десетилетия, в добри и трудни времена – и в градеж, и в разруха, и в преход, и в търсене на по-добри и по-верни истини. С колко истини обаче се срещнахме на този свят, и то преди да дойде неопровержимата новина! Самият Левчев казваше, че „да броиш приятелството и истината му се струва невъзможно и дори опитът е опасен“… През всичките години зад гърба ни стиховете му отмерваха кратко и точно като метроном най-важните понятия от живота, добродетелите, ценностите. Колко много написа той за свободата, и то запомнящи се куплети като „Свободата е самотно занимание“, „Свободата е опасна, защото трябва да говориш истината“, Раздялата не носи свобода…“

Думите му сякаш бяха част от нашето всекидневие. Четяхме и препрочитахме не само стиховете му, а и романа „Ти си следващият“ и есетата „Писма от Ада“, и „Панихидата за мъртвото време“, и много още негови заглавия има да изброя. С тъга днес трябва да си кажем сбогом, поете. Изказвам дълбоки съболезнования на съпругата му, на сина му, на дъщеря му – на най-близките му хора. Да простим прегрешенията и нека мислите и думите му останат с нас. Вечна да е паметта му“, се посочва в съболезнователния адрес от вицепрезидента.

Водещи новини

Още новини