Манолова: Решението са гражданите и пълната дигитализация на общината

Булфото
share

Осъществяването на граждански контрол върху местната власт е реалистично. Това заяви омбудсманът Мая Манолова пред Novini.bg, след пресконференцията на Асоциацията за регулиране на отношенията в етажната собственост "Справедливост".

"Крайно време е общинският съвет, кметът, органите, легитимно да изпълняват своите функции, което означава при пълна публичност и прозрачност, за да не остават никакви съмнения за скрити интереси", каза омбудсманът Мая Манолова

Общественият защитник добави, че Столичният общински съвет, както и всички органи към него, трябва бъдат "прожектор", който да осветява в дълбочина всеки един инвеститор, всяко едно строително разрешение, всяка една идея за строителство, за да може всичко да е наистина публично и ясно. Тя смята, че има механизми това да се случи.

По думите й чрез наредбата за обществените обсъждания само се имитира обществено обсъждане, защото хората не разбират какво предстои да се строи даже в междублоковото пространство пред техния блок.

"Смятам, че е крайно време гражданите да станат реални участници в заседанията на Общинския съвет, а не просто да го наблюдават от съседна сграда или от съседна стая", заяви омбудсманът.

Искането за създаване на обществени съвети е легитимно, смята още Мая Манолова.

Тя допълни, че такива би следвало да съществуват не само в Столична община, но и към районните кметове.

"Без обществен контрол, през обществени съвети и в столичните общински дружества, нещата ще вървят по начина, по който вървят сега - с огромни съмнения за това дали се работи в обществен интерес", отбеляза Мая Манолова.

Пълната дигитализация на общината също ще разреши голяма част от проблемите на гражданите.

"Електронна община е едно гише, което да бъде в джоба на всеки столичанин", допълни още Мая Манолова.

 

Водещи новини

Още новини