Видеокамери в офиса само със съгласието на работниците

share

Работодателят може да сложи видеокамери и други записващи устройства като контрол за спазване на трудовата дисциплина само при спазване на изискванията на Закона за защита на личните данни (ЗЗЛД).

Най - добре е той да поиска писмено съгласие на всички работници и служители за въвеждане на видеонаблюдението, пише в. "Преса".

Недопустимо е да се монтират видеокамери и други записващи устройства в тоалетни, бани (ако има такива), стаи за преобличане на персонала и други помещения, за да не се наруши неправомерно личното пространство и достойнство на лицата.

Незаконосъобразни са всички форми на заснемане, записване и т.н., които накърняват етичните норми в обществото и засягат човешкото достойнство.

Най - добре е работодателят да изрази своите мотиви за въвеждане на видеонаблюдението, да разясни по какъв механизъм ще се ползват съответните устройства, както и как ще се борави с информацията получена чрез тях.

Ако успее да убеди работниците и служителите, че мярката е необходима и е в интерес на всички , той може да получи писменото им съгласие по реда на чл.4, ал.1, т.2 от ЗЗЛД.

Водещи новини

Още новини