Жесика и Илектра са сред любимите имена на циганите

share

3209 деца са родени в Сливен през 2011 година. 210 са родени в чужбина, като най-много смесени са при бракове в Гърция, Испания и Кипър.

Най-често децата се кръщават на герои от популярни сериали - Памела, Ванеса, Мелиса, Беатрис, Катрин и Сюзън. Изборът на чужди имена е и заради смесените бракове с чужденци. Така наред с традиционните български имена се срещат често и Кристофър, Алесандро, Матю, Бенджамин, Брайън, Дженифър, Дафне и Долорес. В регистрите има вписана и Изабела Анна Корнелия.

Влияние върху избора на родителите оказват и турските сериали - Лейля, Мерт и Дафне. Други любопитни имена от регистрите са Кристабел, Жесика, Илектра и Йонелия. Автори на голяма част от трансформираните имена е ромското население, което обяснява и грешките - Електра се превръща в Илектра, Цезар в местното Сезере, Джесика става Жесика.

Наред с традиционните ромски имена Зюмбюла и Сузана, ромите кръщават децата си Жаклине, Жоана. Актуални са също и библейските Исус – пет са бебетата с това име, Йосиф, Мария–Магдалена, Мойсей, Давид, Дебора, Самуил и Сара.

Разбира се, повечето родители са предпочели традиционни имена като Иван, Димитър, Стефан, Петър, Мария. Много често се кръщават на имена като Божидар, Кристиян, Симона, Сияна, Габриел, кратките Ния и Рая, и позабравеното напоследък Албена.

Водещи новини

Още новини